Tuesday, April 8, 2008

To the wall and back

Aah, tre dagars ledighet i ett sträck, nu känns det faktiskt skönt att börja jobba igen. Först turen till Commune by the Great Wall i söndags, en fulländad dag med solsken, lite uppfriskande regn, blommande mandelträd, spännande arkitekturupplevelser och en fantastisk solnedgång kompletterad med var sin Dry Martini. Det verkade som säsongen just börjat, när vi kom till klubbhuset hungriga efter några timmars vandrande och upplevande bland bambu-och betongvillor var vi de enda gästerna. Det verkar som holländarna som hade hjälpt oss och visat runt var vårt ända sällskap inne på området och de dök inte upp förrän vi avslutat vår middag, som trots att vi var synnerligen modesta och valde det mest prisvärda de hade slutade på 200 per person. Vilket naturligtvis är löjligt billigt för hela upplevelsen med svenska mått mätt.

Om det var svårt att komma dit med buss så skulle det inte vara mycket lättare med taxi. Eller taxi, det var en från byn som erbjöd sig som chaufför. Den trevliga conciergen i receptionen ordnade allt och försökte dessutom pruta men vi fick acceptera att lägga ut 200 för att komma till närmaste subway, vilket ändå var acceptabelt. Han körde fort men väl längs slingriga serpentinvägar i bergen. Det var underbart att åka bil genom mörkret, jag älskar det och sitter med uppspärrade ögon för att suga i mig känslan. Nånstans när vi var på väg mot motorvägen blev det totalstopp. Det visade sig att en stor lastbil fastnat med sin trailer mellan två lyktstolpar i en sväng och nu stod en hel mobb och följde händelseutvecklingen medan den lokala polisen dirigerade en jättelik grävmaskin att pressa släpet ut ur fällan. Vi hoppade ur bilen och tittade på med muntert humör. Bilen som transporterades uppe på flaket fick sig en del repor i lacken när trailern lyftes i ett hörn upp i luften och släpptes ner en halvmeter längre bort. Och så fortsatte det. Till slut kunde lastbilen backa ur och komma loss, och vi som hade lyckats ta oss förbi alla andra väntande var plötsligt först i kö. Men riktigt så fort var vi inte iväg, det var tydligen en låååång radda lastbilar i motsatta rikingen som i princip gjorde det omöjligt for den stora trailern att komma längre. En stund senare lyckades vi dock köra förbi hela rasket och upp på motorvägen.

Efter hemkomsten blev det en kort öl med några från kontoret på Godot, men dagen var redan fulländad. Och jag hade två dagar till at se fram emot.

No comments: